Zawód kucharza i praca na kuchni to właściwie ciągła zmiana. Ciągłe eksperymentowanie z nowymi składnikami sprawia, że ten zawód jest tak ciekawy. Uczy tego, że warto podążać za ciekawymi trendami i nieustannie badać co się dzieje na rynku. Osobistą decyzją kucharza jest czy używa on tych nowinek w swojej kuchni. Jeden z obecnych na rynku trendów to łączenie kuchni. Kuchni staropolskiej z kuchnią orientalną albo kuchni włoskiej z kuchnią arabską. Takie połączenia są obecnie bardzo popularne. Kolejnym widocznym trendem jest odwrócenie się od plastikowych jednorazówek w czasie pakowania na wynos. Ich miejsce zajmują obecnie ekologiczne opakowania, takie jak na przykład ekologiczne słomki, słomki z makaronu czy też słomki ze słomy. Wszystkie te produkty można zakupić pod tym adresem: https://naturalpack.com.pl/ Kolejną ważną kwestią jest to, aby nasze menu było spójne z naszą restauracją, z wystrojem jej wnętrza. To jest kluczowe. Pamiętajmy również, że jesień to pora roku, która sprawia, że jest niska temperatura i opady deszczu są dość obfite. Zwróćmy więc uwagę żeby nasze dania były bardziej rozgrzewające. Pamiętajmy o rozgrzewających przyprawach, takich jak imbir, czosnek czy goździk.